top of page
Yoga Class - Downward Facing Dog

Former for yoga

Klassisk yoga

Klassisk yoga er en opprinnelig yogaform som vektlegger arbeidet med alle deler av en selv gjennom fysiske stillinger og øvelser; asanas, pusteteknikker; pranayam, holdninger; mudras, og låser, bandhas, fysiske og psykiske renselsesteknikker, avspenning med bl.a. yoga nidra, og meditasjon i ulike former/ teknikker. Klassisk yoga kan variere fra en rolig, statisk til en aktiv dynamisk praksis - med oppmerksomhet og nærvær. Klassisk yoga passer for alle.

Tradisjonell Yin yoga

Tradisjonell Yin yoga er en svært rolig medisinsk yogaform. Den har sitt medisinske fundament i kinesisk medisin og i taoismen som filosofi.
Yogastillingene holdes en stund (1 – 10 min avhengig av stilling) for å stilne kropp og sinn.
Ved å holde yogastillingene over litt tid, bringes det frem en mulighet til å slippe ut spenninger i muskler og ledd. Dyptgående og avspennende pust og nærvær er viktig dette arbeidet. Blokkeringer i livskraft, Qi, kan fremkomme i muskler (bindevev) og ledd. Ved å arbeide dypt, skånsomt og oppmerksomt bringes det frem en mulighet til å hjelpe Qi til å flyte fritt og skape et grunnlag for en sunn kropp og et stabilt sinn. Yogastillingene utføres sittende, liggende og stående og hele kroppen skal tas igjennom yogastillingene i en tradisjonell klasse. Praktisen innholder også pusteøvelser og meditasjoner.  

MediYoga/Medisinsk yoga

Mediyoga er en terapeutisk yogaform som er forskningsbasert og springer ut fra Kundalini yoga, ayuerveda - indisk legekunst, TKF - tradisjonell kinesisk medisin og utføres av yogalærere med helsefaglig bakgrunn. Den er også helhetlig som innbefatter kropp, sinn og følelser. 

En myk, rolig meditativ yogaform med puste- og kroppsøvelser, samt meditasjon. 

Den kan hjelpe for mange ulike plager og er du helt frisk kan MediYoga hjelpe til med større bevisshet, stabilitet, ro og harmoni. 

Hatha Yoga

Hatha yoga anses generelt for å være en skånsom og langsom yogatime, perfekt for alle nybegynnere til yoga for å bidra til å styrke kroppen og også øke fleksibiliteten. Tid brukes på å forklare hver positur, og dermed utgjøre en perfekt inngang til yoga. 
En Hatha Yoga-time vil starte med fokus på pusten som leder deg gjennom positurene eller asanas, og du vil også trene pranayama eller pusteteknik
ker, yoganidra eller avspenning, bandhas eller energilåser, mantraer eller konsentrerte lyder, mudra eller håndbevegelser, renseteknikker, visualisering og meditasjon. Det betyr å integrere ulike teknikker, men også etikk, positiv tenkning og takknemlighet for å rense sinnet og kroppen for spenning og negativitet, meditasjon for fokus og bevissthetsutvikling, slik at du kan bli mer rolig. Hatha yoga fungerer som et grunnlag for alle de andre yogaformene som har utviklet seg. Hver klasse avsluttes med en guidet avspenning og meditasjon. Hatha yoga passer for alle.
 
Vinyasa Yoga

Vinyasa kan også refereres til som Vinyasa flow eller ganske enkelt Yoga Flow. Vinyasa Yoga kan betraktes som en raskere Hatha yoga og en mer freestyle Ashtanga yoga. Ved å bruke elementer fra både Hatha og Ashtanga, er Vinyasa Yoga en type yoga som bruker pusten som en guide mens du utforsker en rekke yogastillinger. Klassene har en tendens til å variere avhengig av læreren.
Det kan tilpasses nybegynnere, men det kan være nødvendig med litt kunnskap om stillinger, sekvensering og kontroll av pusten før du kan nyte en Vinyasa Yoga -time fullt ut. Det er en flott klasse for studenter som har vanskelig for å nyte en langsom hatha yogatime og foretrekker en mer dynamisk stil.
Hver positur er koblet og kombinert, vanligvis som skapt av læreren. Læreren bestemmer hvilken rekkefølge som skal følges den dagen. Dette avhenger generelt av elevene i klassen, dagens humør og til og med toppstillingen læreren kanskje jobber mot. Du blir aldri lei i denne timen!
 
Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga er også referert til som Ashtanga vinyasa yoga og det er en dynamisk og fysisk krevende yogasekvenspraksis og veldig strukturert. Asanas i en serie utføres alltid i samme sekvens, så hver av stillingene praktiseres i en sekvens som aldri endres. Dette er en av de største forskjellene fra Hatha og Yoga Flow.
Hver av seriene i Ashtanga Vinyasa Yoga består av et fast antall stillinger, hver holdt i nøyaktig fem åndedrag. Pustens rytme i kombinasjon med bevegelsene er nøyaktig forhåndsbestemt. Under yogaøkten har alle yogier samme treningsplan, men læreren veileder hver enkelt. Dette er nødvendig, fordi alle som begir seg ut i Ashtanga yoga helt alene og utrent kan lett skade seg selv.
Ashtanga yoga primærserien tillater også modifikasjoner, men de mer krevende asanaene er designet for å forberede deg til å

nå dine grenser eller til å mislykkes. Det er ingen musikk som spilles i bakgrunnen, og i de mer avanserte seriene er det ingen variasjoner. Tempoet kan bli veldig høyt og det er mange hopp, så du må være ekstremt fokusert og bruke kreftene samtidig. Uten støtte fra en profesjonell kan dette noen ganger gå galt.
 
Kundalini Yoga

Kundaliniyoga skiller seg fra andre yogaformer. Det gjør det ved å være mer åndelig og spirituell og krever en dedikert guide. Det er et større fokus på å frigjøre energi i kroppen gjennom kroppsøvelser, pusteøvelser, meditasjon, mantra og san. Hensikten er å vekke Kundalini-energien til å bevege seg fra ryggraden (Rod Chakraen) til toppen av hodet (Crown Chakraen). Øvelsene er vanligvis enkle å utføre, hvilket gjør kundaliniyoga til en yogaform som passer for de fleste.

 

Iyengar Yoga

Iyengar yoga har fått sitt navn fra en av verdens fremste yogamestere – den indiske yogalæreren B.K.S. Iyengar. Iyengar yoga er en fysisk form for yoga, som kjennetegnes ved å legge stor vekt på hvordan posisjonene utføres.

B.K.S. Iyengar beskrev selv metoden sin som «Meditation in action». For at yogastillingen skal kunne virke fysisk og mentalt, så må de gradvis holdes i en lengre tid. Dermed økes den gode påvirkningen den har på kroppens organer, og nervesystemet. Yogapraksisen vil også gi et større utbytte både fysisk og mentalt fordi anatomiske stabile stillinger gir en mulighet for å være både avslappet og fokusert på samme tidspunkt.

Du kan bruke enkle hjelpemidler som klosser, tepper, belter og lignende styrker til å være oppmerksom på viktige aspekter i en yogastilling. Stillingene kombineres i en rekke sekvenser med økende vanskelighetsgrad basert på anatomiske, fysiologiske og mentale innvirkninger på kroppen og sinnet. Du vil derfor oppleve hvordan det er mulig å nå fram til langt vanskeligere stillinger når sekvensene er bygget opp på en hensiktsmessig måte. Samtidig så økes også sikkerheten fordi sekvensene kan tilpasses til alder og individuelle behov.


Restorative Yoga
Restorative yoga er en helt passiv form for yoga der bruker mye hjelpemidler, som puter, pledd, klosser og bolstre, for å gjøre stillinger som er behagelige og dypt avslappende. Restorative yoga tøyer ikke, men lar kroppen få lov å hvile og åpnes opp. Det er en praksis der det handler om å bare være, istedet for å gjøre. Det kan hende at du nesten ikke beveger deg i det hele tatt, og at du bare er i tre-fem stillinger men du holder stillige lang tid, alt fra 3 minutter (eller mer). Restorative yoga er derfor en yoga praksis der ´less is more´, eller mindre er bedre..


Hvilken yogaform er best for meg?

Det finnes mange yogaformer, og denne guiden har vist deg hva du kan forvente hvis du nettopp har begynt med yoga. Noen elever liker å starte med mer rolige yogaformer og andre med en mer dynamisk tilnærming til yoga. Husk at hvis en form ikke passer kroppen eller sinnet ditt, så kan du alltid endre til noe annet.
Det er viktig å vite at alle disse yogaformene er Hatha yoga praksis. Originale Hatha yoga skrifter var Patanjali Yoga Sutras, 196 sutraer (eller aforismer) skrevet på sanskrit rundt 400 e.Kr. Det var en livsfilosofi som omhandlet å sammenkoble forholdet vi har til verden rundt oss med oss ​​indre selv, og hvordan vi kan oppnå indre fred.

Så, enten det er for å føle deg bedre, øke styrke, gå ned i vekt, bli mer oppmerksom, håndtere stress bedre, lindre smerte, utvikle mer medfølelse, være mindre reaktiv, eller en rekke andre grunner, husk at du lærer noe nytt. Det er ikke så vanskelig som det ser ut hvis du gir det nok tid. Og med enhver form for yoga kan du alltid øke styrken og energien din, bli mer fleksibel, forbedre balansen, frigjøre spenninger i kroppen, stille sinnet og lære å slappe bedre av. Kanskje en dag med trening blir til en uke, en måned og en livstid!

Det finnes mange forskjellige former for yoga og noen er beskrevet nedenfor. Dette er en side som skapes av medlemmene og den vil naturlig utvides etterhvert som medlemmer med forskjellig bakgrunn skriver inn til oss. 

Fyll inn kontaktskjema med en kort beskrivelse av din yogaform du ønsker å skrive om. Du vil bli kontaktet for en mer utfyllende tekst.

Supert, meldingen din er mottatt!

bottom of page